Ιστορικά Δεδομένα


Ιστορικά Δεδομένα
Αρχαία Ελλάδα - Μινωϊκά Ανάκτορα: Αν και το τσιμέντο με την μορφή που το ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, υπήρχε εφάμιλλο από μείγμα σβησμένου ασβέστη, με ηφαιστειακής γης από την Θήρα (θηραϊκή γη) ή την Νίσυρο και άμμο - χαλίκι που έδινε εκπληκτικά αποτελέσματα και ήταν έτσι φτιαγμένο που να προσεγγίζει ή και να ξεπερνάει σε ιδιότητες το σημερινό τσιμέντο.
Η δεξαμενή νερού της αρχαίας πόλης Καμείρου στην Ρόδο, χωρητικότητας 600 τόνων, αποτελεί δείγμα της χρήσης του αρχαίου τσιμέντου σχεδόν από το 900 π.Χ. Παρόμοια ευρήματα συναντώνται και στην Κνωσό, στα Μινωϊκά ανάκτορα, που θεωρούνται από τα σημαντικώτερα τεχνολογικό επιτεύγματα μέχρι σήμερα. (Αναζήτηση στο Ελληνικό Internet "αρχαία κονιάματα")

Αρχαία Ρώμη - Πάνθεον: Το Ρωμαϊκό κονίαμα έχει τη δυνατότητα να πήζει και να σκληραίνει μέσα στο νερό (υδραυλική κονία) και δε διαλύεται από νερό όπως τα ασβεστοκονιάματα. Χρησιμοποιήθηκε για πλήθος κατασκευών κατά την Ρωμαϊκή εποχή, όπως οδοί, γέφυρες, υδραγωγεία, τα λουτρά του Καρακάλα, το Κολοσσαίο κ.α. Χρησιμοποιόντας μεταξύ άλλων λάβα από τα κοντινά ηφαίστεια (π.χ. το Pozuoli εξ ου και ποζολάνες ή ποζολανικά κονιάματα), πετύχαιναν ένα ισχυρότατο μίγμα, με αποτέλεσμα έργα των οποίων η αντοχή εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα. Το Πάνθεον είναι ένα από τα αρχαιότερα διασωθέντα ανέπαφα κτίσματα παγκοσμίως και ναι, το κύριο οικοδομικό υλικό του είναι το Ρωμαϊκό κονίαμα. (The Roman Pantheon: The Triumph of Concrete by David Moore, P.E.)

Βυζάντιο - Αγιά Σοφιά: Η θρυλική Αγια Σοφιά είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που οφείλει πολλά στα δομικά υλικά της εποχής. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου, κ. Τώνια Μοροπούλου, έψαξε τα βυζαντινά κείμενα στο Φανάρι και βρήκε μια περιγραφή του 9ου αι. που αφορά στην κατασκευή του ναού και ειδικά την σύνθεση των κονιαμάτων της Αγιά Σοφιάς, το περίφημο βυζαντινό τσιμέντο, που είναι και το πιο κρίσιμο υλικό για τη άμεμπτη συμπεριφορά του μνημείου στους σεισμούς. Το ίδιο υλικό, το λεγόμενο τότε “κουρασάνι” χρησιμοποίησαν τον 18ο αιώνα στην παλαιά πόλη της Ρόδου για να επικαλύψουν και να αδιαβροχοποιήσουν τις στέγες αλλά και παλιότερα οι μονές του Αγίου Όρους και άλλα Βυζαντινά κτίσματα.  (www.hellenicnews.com)

Δείτε ενδεικτικές εφαρμογές στο Photo Gallery με το Eco kourasani